Elk jaar worden er ongeveer 56.000 ton drankkartons gebruikt op de Nederlandse markt. Dit komt neer op een aanzienlijke hoeveelheid verpakkingsmateriaal dat ingezameld en gerecycled kan worden om de impact op het milieu te verminderen.
Ingezamelde post-consumer drankenkartons worden nu al gerecycled. Dit gebeurt via PD-bron inzameling (plastic en drankenkartons) door gemeenten of bij het bedrijfsleven, waar deze apart worden ingezameld, of via nascheiding op plekken waar ze niet apart worden ingezameld. In dat geval wordt het PD-materiaal met machines uit het afval gehaald om te recyclen. Met ingang van 1 juli 2023 geldt een wettelijke recyclingdoelstelling voor drankenkartons: 34% in 2023, geleidelijk oplopend naar 55% in 2030.
Het verwerken van Nederlandse drankenkartons is een uitdaging vanwege hun bijzondere samenstelling.
Nederlandse drankenkartons bevatten meer dikke vloeibare productresten dan buitenlandse drankenkartons. Vooral in kartons van viskeuze producten zoals yoghurt, vla en drinkyoghurt blijven bovengemiddeld veel resten achter.
Deze hoge hoeveelheid productresten leidt tot afwijkend sorteergedrag, vooral bij het NIR-sorteerproces; de zware pakken met resten kunnen niet door perslucht worden uitgeblazen.
Door residuen van melkproducten vormen zich melkzuurbacteriën in de drankenkartons, wat de kwaliteit van de post-consumer drankenkartons nadelig beïnvloedt in het recyclingproces bij een papierfabriek.
Op dit moment worden de gescheiden post-consumer drankenkartons in het buitenland verwerkt, maar wij denken dat dit anders kan.
Samen met Innovation Recycling en Recell ontwikkelen we een recycling concept waarin de Nederlandse drankenkartons verwerkt kunnen worden tot een duurzame, hoogwaardige grondstof.
We scheiden de papiervezels van de kunststof-fractie (Polyal). De kunststof-fractie kan verder worden gescheiden in kunststof folie, aluminiumfolie en harde kunststof. Beide kunststoffen kunnen worden verwerkt tot een herbruikbare grondstof in Europa.
De papiervezels worden bewerkt via een biochemisch proces met enzymen om de cellulose om te zetten in glucose, een grondstof die geschikt is voor bijvoorbeeld de bio-based industrie.
We hebben het voornemen om gezamenlijk in 2025 een demofabriek te realiseren.